Informasjon om fastetiden i Den katolske kirke

Askeonsdag (som i år faller på onsdag 14. februar) innleder den kristne fastetiden. Vår fastetid er 40 dager, til minne om Jesu 40 dager i ørkenen + seks søndager. Fastetiden slutter ved innledningen til påskefeiringen, påskenatt (lørdag 30. mars 2024).

På Askeonsdag samles vi i kirken til askegudstjeneste. Her blir alle tegnet med et askekors i pannen, med oppfordring til å omvende oss. Asken får vi etter å ha brent gamle palmegrener (de palmegrenene som blir velsignet hvert år på Palmesøndag – dagen som innleder Den stille uke før påskefeiringen).

I henhold til katolsk tradisjon markeres Askeonsdag og Langfredag med at alle som er mellom 18 og 60 år merkbart reduserer mengden med mat man spiser denne dagen. I tillegg er alle som har fylt 14 år forpliktet til å ikke spise kjøtt overhode denne dagen, alle barn under 14 år er oppfordret til å avstå fra kjøtt denne dagen (lag gjerne en kjøttfri matpakke denne dagen).

I den gamle tradisjonen spiste en ikke kjøtt under hele fastetiden, derfor feiret man først Karneval (som betyr «farvel til kjøtt»), men dette kjøttforbudet er ikke lenger en plikt, bortsett fra på Askeonsdag og Langfredag.

Siden hver fredag minner oss om Jesu korsfestelse og død, så er den også en spesiell botsdag. Kirken foreskriver at vi på fredager skal gi avkall enten på kjøtt eller en annen form for mat.

Gjennom hele fastetiden er vi alle oppfordret til å avstå fra noe som er vanlig i vår hverdag. Det kan være kjøtt, eller andre matvarer så som godteri, brus og lignende. Vi kan også gjerne la være helt, eller minske tiden vi bruker på mobilen, dataspill, fjernsyn og lignende.

Vi er oppfordret til å gjøre gode gjerninger mot våre medmennesker og vi er spesielt oppfordret til å gi gaver til fattige.

Dette gjør vi i menigheten, i barnehagen og på skolen ved at vi deltar i Caritas Norges Fasteaksjon. I år har Fasteaksjonen som tema: «Håp i små handlinger for det felles gode», som blant annet handler om å redusere sult i verden.

Alle elever og ansatte på barneskolen og i menighetens katekese får utdelt en fastebøsse. På ungdomsskolen og ellers oppfordrer vi til digital fastebøsse ved å scanne QR-koden på VIPPS for Fasteaksjonen.



Her oppfordres dere alle til å gi et bidrag – og vi samler inn fastebøssene på skolegudstjenesten og i katekesemessen etter påskeferien.

Med ønske om en velsignet fastetid.
p. Sigurd Markussen

Fasteaksjonen 2024 Caritas norge
Skroll til toppen